17 lutego odbyła się w naszej szkole
zapustno-walentynkowa zabawa. Zgodnie z ludową tradycją postanowiliśmy
wtorkowy wieczór poprzedzający środę popielcową spędzić na
zapamiętałym tańcowaniu. Co prawda nie były to tańce tradycyjne, które
niegdyś miały prowokować urodzaj, ale dobrej zabawy nie brakowało.
Rozmawialiśmy o tym, jak wyglądał „ostatni zopust” w dawnej wsi. Pełni
szacunku do zwyczajów ludowych zdecydowaliśmy się jednak, będąc szkołą
promującą też zdrową żywność, przygotować zdrowy poczęstunek jako
alternatywę tłustego i obfitego jadła, którym raczono się w owe
ostatnie dni przed Wielkim Postem. Uczestnicy zabawy mieli okazję
skosztować pyszne proziaki upieczone przez jedną z Babć, kolorowe
kanapki, sałatki owocowe i warzywne, domowe soki. Dziękujemy młodym
kucharkom z klas IV-VI za ten pyszny poczęstunek i za przybliżenie
wszystkim jego zdrowotnych walorów.
EH